» kralingseplas

De Kralingse Plas, gelegen in de Rotterdamse wijk Kralingen, is een water van ongeveer 100 ha, dat gebruikt wordt voor de kleine watersport en sportvisserij. Er bevindt zich een achttal watersportverenigingen, zoals de Rotterdamse Zeilvereniging,w.v.het Oosten, RZV, VZOD,Aeolus,Koninklijke Roei- en Zeilvereniging De Maas, Boudewina en de Kralingsche Zeil Club. De eerste vereniging die watersport in de plas organiseerde, was Zeilvereeniging Kralingen in 1908, later opgegaan in de Watersport Vereniging Rotterdam WSVR[1].

De Kralingse Plas is ontstaan door de winning van
veengrond ten behoeve van turf. Het maakte deel uit van een reeks veenplassen die zich ten noorden van de 's-Gravenweg uitstrekte vanaf de Rotte tot aan Nieuwerkerk aan den IJssel. Vr 1895 heette het de Bosch- of Noordplas. Na de Tweede Wereldoorlog werd een klein deel weer gedempt met puin uit het gebombardeerde centrum van de stad. Zo zijn bijvoorbeeld de eilanden in het zuiden tot stand gekomen.

De plas wordt aan drie kanten omringd door het
Kralingse Bos. De oostzijde wordt gedomineerd door de zogenoemde Plasmolens, De Lelie (uit 1771) en De Ster, twee windmolens waar nog altijd specerijen gemalen worden. Aan de noordkant ligt een groot recreatiestrand, waarvan een klein deel een naaktstrand is. Ten zuiden loopt de Kralingse Plaslaan. Hieraan staat onder meer de Kralingerhoutflat, de oudste hoogbouw in de omgeving, die bovendien de alternatieve naam van het bos levend houdt.

[ terug... ]Omhoog


Maak vrienden

kralingseplas

klok

buienradar


Copyright 2002-2018